Konya Sosyal Bilimler Lisesi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Konya Sosyal Bilimler Lisesi

Tarayıcınızın Mozzilla Freefox olması TAvsiyemzdir... 261
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Kriptografi Genel

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
mr_mind
PCTCRB
PCTCRB



Mesaj Sayısı : 21
Yaş : 33
İş/Hobiler : pc,footballlllll
Lakap : mr_____mind
Kayıt tarihi : 29/11/08

Kriptografi Genel Empty
MesajKonu: Kriptografi Genel   Kriptografi Genel EmptyC.tesi Kas. 29, 2008 10:00 pm

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi -dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da- koruma amacı güderler.

Bir başka deyişle kriptografi, okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da göterilir.

(Vikipedia'dan alıntıdır....)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
mr_mind
PCTCRB
PCTCRB



Mesaj Sayısı : 21
Yaş : 33
İş/Hobiler : pc,footballlllll
Lakap : mr_____mind
Kayıt tarihi : 29/11/08

Kriptografi Genel Empty
MesajKonu: Geri: Kriptografi Genel   Kriptografi Genel EmptyC.tesi Kas. 29, 2008 10:02 pm

Temel Kriptografik Algoritmalar:

Şifreleme ve çözmenin bir metoduna cipher denir. Bazı kriptografik metotlar algoritmanın gizliliğine dayanır; böyle algoritmaların sadece tarihi önemi vardır ve gerçek-dünya ihtiyaçları için yeterli değildir. Tüm modern algoritmalar şifreleme ve çözme işlemlerini kontrol etmek için bir anahtar kullanırlar; bir mesaj sadece kullanılan anahtar şifreleme anahtarıyla uyuştuğunda çözülebilir.



Anahtar temelli algoritmaların iki çeşidi vardır; simetrik (veya gizli-anahtar) ve asimetrik (veya açık-anahtar) algoritmaları. Aralarındaki fark, simetrik algoritmalar şifreleme ve çözme işlemleri için aynı anahtarı kullanırken (veya çözme anahtarı şifreleme anahtarından kolayca türetilebilir) , asimetrik algoritmalar şifreleme ve çözme için farklı anahtar kullanırlar ve çözme anahtarı şifreleme anahtarından elde edilemez.


Simetrik algoritmalar stream cipher (akan şifre) ve blok cipher olarak ikiye ayrılabilir. Stream cipher’lar belli bir anda bir bitlik düz-metni şifreleyebilirken, blok cipher’lar pek çok biti alıp (tipik olarak modern cipher’larda 64 bit) bunları tek bir birim olarak şifrelerler. Pek çok simetrik cipher Algoritmalar sayfasında açıklanmıştır.





Asimetrik cipher’lar (açık-anahtar algoritmaları veya açık-anahtar kriptografisi olarak da adlandırılırlar) şifreleme anahtarının halka açık olmasına (bir gazetede bile yayınlanabilirler) isteyen herkesin bu anahtarı kullanarak şifreleme yapmasına izin verirken, sadece uygun/istenilen alıcı (çözme anahtarını bilen) mesajı çözebilir. Şifreleme anahtarı açık-anahtar, ve çözme anahtarı da özel veya gizli anahtar olarak da adlandırılır. Modern kriptografik algoritmalar artık kalem-kağıt şifreleyicisi olmaktan çok uzaktır. Güçlü kriptografik algoritmalar bilgisayarla veya özelleştirilmiş cihazlarda çalıştırılmak üzere tasarlanmaktadır. Pek çok uygulamada kriptografi, bilgisayar yazılımlarıyla yapılmaktadır. Genel olarak, simetrik algoritmalar bilgisayarda asimetrik olanlardan çok daha hızlıdırlar. Uygulamada bunlar sık sık beraber kullanılırlar öyleki açık-anahtar algoritmalar rasgele üretilmiş bir şifreleme anahtarını şifrelemek için kullanılır ve rasgele anahtar hakiki mesajı simetrik bir algoritma kullanarak şifrelemek için kullanılır. Bu bazen, hibrid (melez) şifreleme olarak adlandırılır. Pek çok iyi kriptografik algoritmaların tanımları büyük kitapçılar, kütüphaneler, patent büroları veya internetten elde edilebilir. En çok çalışılan ve muhtemelen en yaygın simetrik cipher DES tir; yeni geliştirilen AES en yaygın şifreleme algoritması olarak DES in yerini alabilir. RSA muhtemelen en iyi bilinen asimetrik şifreleme algoritmasıdır. Kitaplar sayfasında kriptografi ve ilgili alanlara ilişkin pek çok ders kitabı bulabilirsiniz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kriptografi Genel
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Sacma Espriler(GENEL)
» Fransızca - Genel Bilgiler (Selamlaşma- Rica Hitap- Uğurlama)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Konya Sosyal Bilimler Lisesi :: PC-NETWORK :: Kriptografi (SİFreLEME)-
Buraya geçin: